Káresetek, kárbejelentés

A lakásbiztosítások legkevésbé kedvelt része az, ahol részletezve van, mi mindenre is terjed ki az adott kötvény.
Hiszen ezek azok az események – jelen esetben a biztosítási események – melyek megtörténhetnek velünk, illetve az ingatlannal, amiben lakunk. 

Káresetek, kárbejelentés

Már végigolvasva is kirázza az embert a hideg, hiszen emlékeztet mindarra a szörnyűségre, ami az ingatlanunkra leselkedik.

Ám ez közel sem jelenti azt, hogy mindez be is fog következni, de sosem lehet tudni – pontosan ezért érdemes minden eshetőségre alaposan felkészülni.

Egy lakásbiztosítási kötvény annál jobb, illetve annál értékesebb, minél több káresetre terjed ki, és minél magasabb a kártérítés összege értük.

Persze ez a dolog anyagi vonzatán is érződni fog, elvégre a jobb szolgáltatásért magasabb a díjszabás is, de lehetséges, hogy megéri, vagyis nem célszerű az olcsóbbat választani. 

Mi is a biztosítási esemény?

Térjünk vissza a definíciókhoz, és próbáljuk meg meghatározni, mi is az a biztosítási esemény!

A legtalálóbban talán így lehetne összefoglalni:

Biztosítási eseménynek nevezzük azokat az eseményeket, melyek bekövetkezte után, érvényes lakásbiztosítási szerződés birtokában az ügyfél jogos kárigényt nyújthat be az azt kibocsájtó biztosítótársaságnál.

Mindettől függetlenül senki se vágyik arra, hogy bármi is megtörténjen ezek közül, hiszen, még ha a társaság ki is fizeti a javítási költségek nagy részét, az ezzel járó hercehurca és kellemetlenség borzalmas tud lenni.

Megtudtuk tehát, hogy ezek a biztosítási események következményeket vonnak maguk után, abban az esetben, ha van érvényes lakásbiztosításunk.

Illetve akkor történik bármi is, ha az előírásoknak megfelelően járunk el a szerencsétlenség megtörténte után, de erről később.

A lényeg, hogy a szerződésnek vagy a mellékletnek mindenképpen tartalmaznia kell ezeket a kiemelt biztosítási eseményeket.

Vagy nem, attól függően, hogy milyen biztosításunk van. 

Biztosítási fajták

Két különböző lakásbiztosítási típust különböztethetünk meg: a per risk, illetve az all risk biztosításokat.

Biztosítási fajták

A per risk fajtát mindannyian ismerjük, ez az a forma, amikor csinos kis lista van felsorolva mindazokról, melyek beletartoznak a biztosított események halmazába.
Amik ezen kívül esnek, azokra hiába próbálnánk bármilyen kárigényt benyújtani, sajnos süket fülekre találnánk – éppen ezért fontos ismerni és tudatában lenni, hogy mi mindenre terjed ki a lakásbiztosítási csomagunk. 

Biztosítási fajták

Az all risk biztosítás ezzel szemben pont a kivételeket sorolja fel, vagyis mindazt, amire NEM érvényesíthető.
De a megjelölteken kívül bármi is történik, azzal fordulhatunk a társasághoz, pontosan ezért is nevezik all risk-nek, vagyis teljes kockázatúnak.
Ez utóbbi rendszerint valamivel olcsóbb, ám nem minden vállalat kínálatában érhető el. 

A legtöbbször előforduló biztosítási események

A magyarországi biztosítók által kínált biztosítási csomagokban ezekkel az eseményekkel találkozhatsz a legtöbbször:

 • viharkárok,
 • eső vagy csőtörés okozta beázás,
 • árvízkárok (ártérben épült ingatlanok kivételével),
 • jégkárok, hókárok,
 • földrengés, földcsuszamlás okozta károsodások,
 • tűzesetek,
 • tűz nélküli füstkárok,
 • robbanás,
 • kívülről érkező, becsapódó tárgy okozta károk,
 • villámcsapás közvetett és közvetlen hatásai,
 • rongálás, vandalizmus,
 • építészeti üvegkárok, nyílászárókban esett károsodások,
 • betörés, jóhiszeműségből következő kifosztás,
 • önkizárás esetén zártörés, zárcsere.
A legtöbbször előforduló biztosítási események

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a különböző cégek által kínált biztosítási kötvények ne térhetnének el ettől a listától, sőt!

Ezek csupán azok az események, melyekkel szinte mindig találkozhatsz valamilyen formában, ha nem is ebben a megfogalmazásban.

Mi több, van olyan biztosító, ami a csőtöréskor elfolyt víz árát is megtéríti, éppen ezért érdemes alaposan megválogatni, hogy kinél is írsz alá szerződést. 

Mit tegyél, ha megtörtént a baj?

Sokakban felmerül a kérdés: mi a teendő, ha már baj van, ha bekövetkezett a biztosítási esemény?
Ilyenkor célszerű mindenekelőtt higgadtnak maradni, és végiggondolni a dolgokat.

Előfordulhat, hogy a károsodás olyan súlyos, hogy az ingatlan lakhatatlanná válik, ilyenkor érdemes átmeneti szállást keresni, ám a témánk szempontjából még lényegesebb: értesíteni kell a biztosítót!
A biztosítási esemény bekövetkezését, vagy a felfedezését követően 48 órád áll rendelkezésre, hogy bejelentsd a dolgot, különben elévül, és mindenképpen lecsúszol a kártérítésről.

A bejelentést megteheted telefonon, illetve emailben, de bármelyiket választod is, a lényeg a gyors cselekvés, és az, hogy ne csinálj semmit a szakértő kiérkezése előtt.
Ha ugyanis nekiállsz az állapotfelmérés előtt kijavíthatni a dolgokat, akkor szintén magaddal tolsz ki, hiszen ilyenkor a biztosító kiérkezett embere tárgytalannak, téves riasztásnak fogja tekinteni az ügyedet. 

Mit tegyél, ha megtörtént a baj?

Lakásbiztosítás