Kiterjesztés, kárigénylés

Egy érdekes információ, amivel megdöbbentően kevesen vannak tisztában: a lakásbiztosítás meglepően korlátozott kiterjedésű. Ez alatt azt értem, hogy csak és kizárólag az ingatlan épületét foglalja magában, vagyis annak szerkezeti elemeit.

Kiterjesztés, kárigénylés

Értem ezalatt az alapot, a falakat, a födémeket, a tetőszerkezetet és a nyílászárókat, azonban ezeken kívül mást nemigen.

Vagyis, még ha egy saját, körülkerített kerttel rendelkező családi házról is van szó, az alap lakásbiztosítás akkor sem véd többet, mint az azon található épületet.

Azonban ne felejtsük el, hogy az ingatlanunk a mentsvárunk és a kincstárunk is egyben, hiszen itt tartunk mindet, amink csak van.

Nem érdemes hát az ingatlanhoz szervesen nem tartozó dolgokat és az ingó vagyonunkat is védelem alá vonni?

Egyáltalán lehetséges ez?

És ha igen, akkor hogyan? 

Az ingó vagyon éréke

Ha egy házban, lakásban laksz, akkor nem csak az ingatlan az, ami jelentős értéket képvisel.

A benne található dolgok is igencsak hiányozni tudnak, ha valamiért megsérülnek vagy megsemmisülnek egy biztosítási esemény következtében. 

Az ingó vagyon éréke

Amiket ingó vagyonnak tekintünk:
• bútorok,
• járművek,
• háztartási kis- és nagygépek,
• szórakoztató elektronikai eszközök,
• távközlési eszközök (televízió, számítógép, telefon, rádió),
• napi életvitelhez szükséges használati tárgyak,
• ruhák, cipők,
• és minden egyéb (könyvek, műtárgyak, hangszerek, értéktárgyak, iratok, stb.).

Magyarán szólva mindaz, ami a tiéd és mozdítható, az ingó vagyon.

Ennek az összértéke meglepően magas is tud lenni, egy átlagos háztartásban a 2-2,5 millió forintot is elérheti!

Ha valamilyen okból ezek egy része tönkremegy vagy megrongálódik, az súlyos hatással lehet nem csak a rövid, de a hosszú távú mindennapi életedre is!

Ha ezeket is biztosítani szeretnéd a lakással együtt, akkor erősen javasolt a lakásbiztosítás kiterjesztése rájuk! 

Ami még az ingatlanhoz tartozik

Mint azt az elején említettük, egy alap lakásbiztosítás csak és kizárólag az ingatlan szerkezeti elemeire vonatkozik, semmi másra.

Megdöbbentő, de ebbe még egy olyan garázs sem tartozik bele, ami egyébként az épület szerves részét képezi, nem különálló melléképület.

De a biztosító szemében ugyanígy nem élvez alapból védelmet a kert, a kerítés, a különböző kerti tárolók, szaletlik, járdák és egyebek.

Ezekre ugyancsak ki kell terjeszteni a lakásbiztosítást, ha a bennük (és a tartalmukban) keletkezett károkért is kárenyhítést szeretnél kapni.

Mi több, érdemes is!

Hiszen bármikor történhet olyasmi, akár egy kidőlt fa vagy figyelmetlen sofőr következtében, ami az ingatlanhoz tartozó dolgokban okoz jelentős károkat, és valószínűleg ezeket sem szeretnéd 100%-ban a saját zsebedből kifizetni. 

Hogyan terjeszthetem ki a biztosítást?

A kérdésre sokkal egyszerűbb a válasz, mint gondolnád: igényelned kell a biztosítónál.

Igazából azt is megtehetnéd, hogy egy másik társaságnál kötsz egy újabb biztosítást az ingóságaidra, de ez több okból sem ajánlott.

Egyrészt ki akarna párhuzamosan több biztosítást futtatni, több csekkel szaladgálni a postára vagy 2-3 határidőt észben tartani, másrészt valószínűleg így drágább is lenne, mintha a meglévő lakásbiztosításodat egészítenéd ki.

Ha felkeresed a biztosítót, akivel leszerződtél, és érdeklődsz afelől, hogy hogyan és mennyiért lehetne kiterjeszteni a már érvényes lakásbiztosítást, biztos lehetsz benne, hogy készségesen el fognak mindent magyarázni.

Előfordulhat persze, hogy egy-egy csomag mellé nem rendelhető ilyesmi, viszont valószínűleg fel fogják ajánlani, hogy köthetsz kiegészítő biztosítást is.

Mindenképp érdemes ezt a lépést megtenni, és bár arra minden esetben számíts, hogy a biztosítási díjad nőni fog, ez ne tántorítson el, hiszen sokkal szélesebb körű védelmet fogsz élvezni utána.

Lakásbiztosítás