Fontos tudnivalók

Mielőtt belevetnéd magad a lakásbiztosítás megkötésébe, vannak bizonyos dolgok, amiket feltétlenül ismerned és tudnod kell. Autóvásárlást sem úgy intézel, hogy rábólintasz az első szembejövő ajánlatra, figyelmen kívül hagyva, hogy milyen járművet kínálnak.

Fontos tudnivalók

Elvégre nem mindegy a mérete, a fogyasztása, a teljesítménye, a váltórendszere, a csomagtere, és még számtalan olyan szempont létezik, ami miatt figyelemre nem méltónak lehet mondani egy kocsit.

Lakásbiztosítások esetén miért tennél másképp?

Itt is számít, hogy ki kínálja, mekkora havi díjjal jár, mennyi mindenre terjed ki, mekkora kártérítéseket fizet – szóval nem árt megfontoltnak lenni.

Ezen felül is léteznek olyan dolgok, amikkel sokan nincsenek tisztában, pedig a biztosítás érvényessége is múlhat rajta!

Mik tehát ezek a széles körben kevéssé ismert szempontok, tulajdonságok?

Van, hogy minden perc számít

Először is, ami bármelyik nap jól jöhet: nagyon fontos az idő, ha ténylegesen valami káreset történik.
A biztosítási esemény bekövetkezése után ugyanis mindössze 48 órád van a bejelentésre elévülés előtt, ezt követően már egyáltalán nem biztos, hogy foglalkozni fognak az ügyeddel.

De más miatt is lényeges az idő, mégpedig a szerződés és az abban foglaltak szempontjából!
Minden kötvényben rögzítve van, hogy havonta, negyedévente, évente kell-e fizetni a biztosítási díjat – ezzel pedig nem ildomos túl sokat késni, mert a túlságosan elnyújtott késedelem kellemetlen következményeket vonhat maga után. 

Van, hogy minden perc számít

Mi több, a biztosító nem csak, hogy megszűntetheti túl sok késés és hátralék esetén a kapcsolatot, de behajtókkal kőkeményen bevasaltathatja rajtad a tartozást, ezt pedig nemigen hiszem, hogy meg szeretnéd várni. Ezen kívül magának a szerződésnek az ideje is lényeges, ugyanis mindegyik a megkötéstől számított pontosan egy évig érvényes. Akkor mégis hogyan lehetséges, hogy sokan még 20 év után is ugyanazt fizetik?
Máris elmagyarázom!

A szerződés meghosszabbodása

Minden biztosítási, lakásbiztosítási szerződés egy teljes évig érvényes, tehát határozott idejű.

Akkor hogy fordulhat elő, hogy idősebb emberek akár 20-30 évig is ugyanannál a társaságnál (vagy jogutódjánál) maradnak és egy ősrégi biztosítást fizetnek tovább? 

A szerződés meghosszabbodása

Úgy, hogy az évfordulókor, hacsak nem indítványozod a megszűntetését, a szerződés megújítja magát és minden kezdődik elölről.

De ha már itt tartunk: mi a helyzet a felmondással?

Biztosítási szerződés normál megszűnését csak az ügyfélnek van joga kezdeményezni indoklás nélkül, és ezt a biztosítónak kötelessége elfogadni.

Erre viszont csak az évfordulót megelőző minimum 30 nap áll rendelkezésedre, különben a paktum megújul, és egy újabb évig köteles leszel fizetni.

Ezért is érdemes észben tartani az évfordulót, és időben cselekedni. 

Túlbiztosítottság

Fontos, hogy addig, amíg van érvényes lakásbiztosításod, ne köss másikat, mert igencsak rosszul járhatsz.

Az még csak a kisebbik része a dolognak, hogy onnantól kezdve kettőt kell majd rendszeresen fizetned, de fennállhat a túlbiztosítottság állapota is. 

Ha valami történik, minden esetben ahhoz a biztosítóhoz fordulhatsz csak kárigénnyel, amelyiknél régebb óta van biztosításod az adott eseményre.

Ha mindkét társaságnál benyújtod az igényedet, akár bíróság előtt is találhatod magad biztosítási csalásért.

Ezen felül társasházaknál fordulhat még elő, hogy egy lakás túlbiztosított, ugyanis sok ilyen épületben van kollektív biztosítás beépítve a közös költségbe.

Ezek az alap biztosítások jellemzően az egész épület minden lakásának szerkezeti elemeire vonatkoznak, így jobban jársz, ha csak egy kiegészítő biztosítást kötsz a teljesség kedvéért.

Keresni semmiképpen nem kereshetsz kártérítéssel, viszont egyáltalán nem mindegy, hogy megmaradsz-e törvényes keretek között, vagy sem! 

Lakásbiztosítás